2017. május 7., vasárnap

Svéd gombasaláta receptem



Hozzávalók:
3 üveg - pl. Coop-os szeletelt gomba  - nettó 200g/ü - nyilván frissből jobb, de a konzervből készült saláta tovább fogyasztható - akár 3-4 napig is, ha jól le van hűtve...nem fagyasztjuk!
3-4 babérlevél
fél kávéskanál őrölt babér (elmaradhat)
2 nagy fej kockára vagy vékony csíkokra szeletelt hagyma - én csíkozva szeretem,
kb 1,5 dl olaj
kb 1-2 csapott gyermekkanál piros porpaprika (ízlés szerint. van, aki elhagyja...nekünk paprikával együtt finomabb.)
ízlés szerint őrölt bors
egy-két csipet őrölt kakukkfű
1-2 csipet szárított bazsalikom                                                      
1 nagyobb citromkarika
+citromlé ízlés szerint      (lehet nem is igényli)      
1 evőkanál porcukor-a paripürétől is függ - én 2-őt tettem hozzá
só-ízlés szerint - ne legyen intenzív, de ha kevés, akkor rossz irányba viszi el a hiánya az ízeket
5-6 nagyon apró csemege vagy ecetes uborka gyufaszál vékonyra csíkozva
1 csokor petrezselyem levele felszeletelve
sűrített pari kb 150 gr és /Globus/ ketchup kb 1dl....kóstolás után a befejezés előtt még lehet adni többet is hozzá...de azért ne domináljon a ketchup íz!

Díszítéshez:
petrezselyemzöld
főtt tojás
citromkarikák
csípős hegyes paprika, stb.

*
Elkészítés:

Megforrósított olajon a csíkokra szeletelt hagymát  a babérlevelek társaságában üvegesre párolom.
Félrehúzom a tűzről és hozzáadom a piros paprikát és a szeletelt gombát.  A konzerv gomba levéből kb 1 dl-t hozzáadva fedő alatt párolom. Ha elfőne a leve, akkor pótolom vagy gombalével vagy vízzel. Kb 20 perc után hozzáadom a többi fűszert, a paripürét, a citromkarikát, sót és a porcukrot. Újabb összeforralás után mehet bele az uborka, a felszeletelt petrezselyem és a ketchup.
Ismét összeforralom - kis lángon, és fedő alatt, mert pötyöghet, mint a lekvár -. Kevés vizet is lehet még hozzáadni, ha túl sűrű. A petrezselyem miatt kell még úgy 5 percig párolni. Végül, ha a kóstolás úgy kívánja után-sózzuk, borsozzuk, esetleg porcukorral ízesítjük.
Hidegen kínáljuk előételnek, vagy húsokhoz salátának. Másnap fogyasztva finomabb. :)

Díszíthetjük:
citromkarikákkal, szeletelt főtt tojással, petrezselyem zölddel...és a fantáziánk szerint.

Megjegyzés: a fotó a netről származik. A receptem alapján készült salátának nincs elkülönült olajos fázisa, ellentétben a fotóval...a saláta textúrája sűrű, az olaj szinte észrevehetetlen benne. A fotó szerinti hígabb fázist redukálással - tovább főzéssel - lehet eltüntetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése