2017. május 27., szombat

Töltött tök Csili módraA fotó már a hűtőben tárolt ételről készült. Friss állapotban vonzóbb.... :) 

1- 1,20 kg darált sertéslapockához 5 db, összesen 2, 80 kg zsenge tök
(Érdemes valóban kicsi, fiatal tököt venni, mert azoknak a héja is fogyasztható.)
A kis tököket hosszában kettévágtam, magjukat/magházat/  kikapartam és bőven megszórtam kívül belül sóval mindegyiket. Azután egy kisebb tepsibe - csak a praktikusság miatt...amúgy lehet más edényzet is - sorba raktam őket és meglocsoltam Olympos citromlével. (Bőven, hogy kívül-belül citromlében "lucsogjanak".) Azután legalább 1 órára betettem a hűtőbe, hogy az ízeket magukba szívják.
Ezután 1 teniszlabda nagyságú / :))) /  hagymát apróra vágva 1 púpos evőkanálnyi zsírban megpároltam és félre tettem hűlni. 3 szelet meghámozott kenyeret kb 2 dl langyos tejben beáztattam, amíg befűszereztem egy tálban a darált húst.
Eképpen:
a 1-1, 20 kg darált s.lapockát megsóztam - érdemes megkóstolni, és érdemes minden fűszert bővebben használni, mert a töltött zöldségfélék igénylik az erősebb ízesítést. Ezután hozzáadtam kb 1 evőkanál piros paprikát, 2 csapott gyermekkanál őrölt borsot, fél fej - kb 5-6 nagy gerezd - összetört fokhagymát - fokhagyma nyomót használtam -, a kihűlt párolt hagymát zsírjával együtt, a tejtől szitán "kinyomkodott" és apróra szétmoncsikolt kenyeret, 2 evőkanál mustárt, egy nagy csokor finomra vágott friss kaporlevelet és 1 púpos evőkanál Kotányi Görög sültek Gyros fűszerkeveréket - nem a Knorr alapot! -.
Jól összedolgoztam, megízleltem - úgy szoktam, hogy nem a húst kóstolom, hanem "csak" az ujjamat nyalom meg, amivel a húselegyet kavartam. elegyítettem. Itt főleg a só mennyiségére kell figyelni. Ha elég sósnak érezzük, akkor még egy jó csipetnyit adjunk hozzá.
Közben 2-2,5 dl vízben 2 db Magi tyúkhúsleves-kockát simára kevertem - kis habverővel - és összefőztem pár perc alatt.
Mielőtt a tökök töltéséhez fogtam volna, még elkészítettem

 1.  a füstölt szalonnákból a kakastaréjokat: azaz kb 20 dkg szalonnát fél cm-es szeletekre vágtam és mindegyiket bevagdostam, hogy úgy nézzenek ki, mint egy kakastaréj.

és elkészítettem
2.  a tejfölös mázat:
375 gr - azaz 1 nagy poharas - tejfölhöz adtam 2 csipet sót - érezzen a só rajta! -
2 evőkanál mustárt, 1 dl (Coop-os, vagy más ) főzőtejszínt, 1 újabb csokornyi finomra vágott kaporlevelet  és a fentiek szerint  tyúkhúsleves-kockából összeállított alaplét. Simára kikevertem.

Ezután egy nagy és egy kisebb tepsit jól kizsíroztam - bő evőkanál zsírral - és mindkét tepsit bőven megszórtam zsemlemorzsával. Kb fél maréknyi kellett a nagy gáztepsihez.

Ezután a hűtőből kivett és a citromos, sós létől lecsurgatott fél tököket a tepsikbe helyeztem.  A hústölteléket elosztottam rajtuk/bennük/  Tojás nem kell a töltelékbe, sőt erősen nem is kell belenyomkodni a kivájt tökökbe, mert túl kemény lesz akkor a töltelék.

Amikor mindegyik tököt megtöltöttem, eligazgattam bennük a töltelékeket, mindegyik tetejére tettem egy karika - szeletekre/cikkekre/  szedett - citromot, és meglocsoltam/befedtem a mustáros tejfölös mártással. Végül mindegyik tetejére tettem egy-egy szelet szalonnát kakastaréjnak.
Alufóliával légmentesen lezártam a tepsit/tepsiket/ és az előmelegített forró sütőben közepes lángon 1 órát pároltam. 1 óra múlva kivettem a tepsit és alufólia nélkül magasabb fokozaton a szalonna pirulásáig sütöttem. (Ez kb még bő 10 perc volt).

Melegen és hidegen egyaránt fenomenális. étel. Köretet nem igényel, pusztán finom, puha kenyeret...

Tanács:
a fenti módszer az igazán friss és zsenge tököknél vált be. Ha már nagyobb, kb 1 kg-nál nagyobb, és!! a héja nem sérül, karmolódik könnyen - ha körmünket végighúzzuk a tök héján, az megkarcolódik - akkor a tököt meghámozva érdemes felhasználni. Ha sokáig áll a leszedett tök, a héja idővel megkeményedik. Még a zsenge is. Így abban az esetben is érdemes a már kiszáradt, kemény héjat lehámozni.
Minden egyéb eljárás - a sózást, citromlében pácolást is beleértve - a fentiek szerint  történik.

Én a cukkinit is így töltöm. Fűszerezésben lehet eltérni, kombinálni. A cukkininél szívesen teszek paradicsomkarikákat is a töltött zöldség tetejére. Nagyon finom lesz. (A parit is sózom, borsozom...)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése