2017. június 20., kedd

Ma éjjel a nyári napforduló egybeesik a teliholddal

2


"Ma van a leghosszabb nap, Magyarországon közel 16 órás ma a nappal, vagyis ma jött fel a Nap legkorábban, és nyugszik legkésőbb. És 1967. június 22-e óta ma esik először egybe a nyári napforduló a teliholddal, írja a The Telegraph.
A Hold ma 20 óra 26 perckor kel fel. És hogy mit láthattok? A telihold várhatóan meleg borostyán-színűvé változik az este."
"A mostani telihold nemcsak emiatt különleges, hanem azért is, mert ez a negyedik telihold a tavaszi napforduló, vagyis március óta. Pedig általában két napforduló között csak három telihold szokott lenni. Legközelebb március és június között négy telihold 2035-ben lesz, és olyan alkalom, amikor a negyedik telihold pont a nyári napforduló idejére esik, legközelebb 2062-ben.Bár a csillagászati nyár kezdetét Szent Iván éjjelén, június 24-én ünneplik, a valódi napforduló ma este, greenwichi idő szerint 22 óra 34 perckor (magyar idő szerint 0 óra 34 perckor) lesz. Az északi féltekén ekkor veszi kezdetét a csillagászati nyár, a délin pedig a csillagászati tél. A déli sarkkörön túl élőkre 24 órás éjszaka, az északi sarkkörön túl élőkre pedig 24 órás nappal vár."
Teljes cikk és videók a fenti linken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése