2019. január 27., vasárnap

Köhögési rohamok

2018. december elején
már nem jól voltam. Láz nélküli gyengeség, szédelgés, rossz közérzet, időnként torokfájás, szemégés, köhécselés. El kezdtem Chinacizalt szedni, hogy ha arcüreg gyull. lenne, akkor az általában kihozza a náthát. Nem jött be. Közben egyre többször fájt a hátam.

Dec.17-én orvos:
valami nem tetszett neki a tüdő baloldalán. Írt fel Moxibiont. 4 nap után sem javultam. Sőt gyengébb lettem, étvágytalan, és hurutosan köhögtem.

Dec.20. Orvoshoz vissza.
A helyettes szerint még nem hatott a gyógyszer. De írt mellé Ventolin sprayt és Elixir Thymi kompozítumot köptetőnek. Karácsony és Szilveszter között semmi javulás. Viszont egyre többet köhögtem. Főleg éjjel.

2019.Jan.02-án  vissza a háziorvoshoz. 
Szte tiszta a tüdőm, és még várni kell a javulással. Nappalra Paxirazolt ajánlott köptetőnek a tinktúra helyett. Mellesleg nappal és éjjel nem száraz, hanem hurutos volt a köhögésem...

2019.Jan. 07-én háziorvos:
visszamentem, mert akkor már több éjszaka nem aludtam : éjjel 1-2 órán át csak orrot fújtam és szinte a hányásig köhögtem...
Ekkor a h.orvos maga mondta - meghallva a köhögésem - hogy kell egy antibiotikum újra...ja és valami szörtyögést megint - vagy mégis? - hallott a bal tüdőmön.
Kaptam Actil duót. Köhögés ellen Libexint javasolt, max 3x naponta.
Ettől valamelyest jobb lett a közérzetem, s kissé csökkent a köhögés nappal, de éjjel továbbra is az 1-2 órán át folyamatosan tartó köhögés, orrfúvás kínzott. Lassan csak ülve mertem elaludni, mert ha vízszintesen voltam, ismét köhögőrohamom volt.

Jan.10-től
A doktornővel
 megbeszéltem, hogy az Irprestán helyett reggel is Tenaxumot szedek, hátha a vérnyomáscsökkentő miatt köhögök. 2-3 éjszaka mintha jobb is lett volna.2019.jan.21. háziorvos, 

 mert éjjel a köhögési rohamoktól nem bírok pihenni. Röntgenre küldött, mert valamit hall a tüdőm bal oldalán, de akár fülészetre is mehetnék a makacs "náthám" miatt. Bár már nem gennyes az orrváladékom.
Éjszakára írt fel Sinecodot, és a hónapok óta gennyesedő szememre Tobrax cseppet. (Használ.)
Innen kezdve próbaképpen - a doktornő jóváhagyásával -  Desloratadine Activist is szedek este, ami allergiára jó.

Jan.22.  Röntgen.
a lelet szerint nincs tüdőgyulladásom. Bronchitis, tüdőtágulat igen.

Jan 23.  Háziorvos: 
Nem mer antibiotikumot kiírni. Tüdőgondozóba küldött.

Jan.24. Tüdőgondozó:
Légzésfunkció-az eredmény nem világos nekem, mert kokrétan ki sem tértek rá. (Csak latinul mondtak valamit.)
Nem találtak t.gyull.-ra utaló elváltozást. Mondhatni sötétben tapogatózva írták ki a Savulin antibiotikumot, és az Eonic tablettát. Ha beszedtem és nem javulok menjek vissza...a fülészet sem ártana szerintük.

Jan.25. Háziorvos: 
szedjem a felírt gyógyszereket. Az influenza járvány miatt ő sem tartja jónak, ha még a fülészetre is elmegyek.

Jan.27. 
A gennyes orrváladék megszűnt. De ma este és éjjel -11-től hajnal 5-ig - óránként! ébredtem köhögési rohamra.

Megnéztem a Rosutec betegtájékoztatóját: a köhögés 2 helyen is szerepel a mellékhatásaiban. Ma estétől- saját felelősségre - abbahagyom, kb 1 hétre...

27-28.-a Éjjel 
2x "köhögtem fel magamat". Éjfél körül és hajnal négykor. Kb negyedórákat voltam fent. Nem volt hányingerig fajuló a roham. Lehet a Rosutec elhagyása fog a megoldás lenni? Igaz a Savulin észrevehetően segít. Az arcüregi gyulladás tünete sokat csökkent.
Jan.28.  Este próbaképp nem vettem be Sinecodot.

Jan.28-29. éjjel
1x volt köhögési rohamom.
Reggel viszont  175/105 volt a vérnyomásom...
Jan.29-én sem vettem be Sinecodot.

Jan. 30.
Éjjel 1x volt köhögési rohamom.
Reggel, kávé után, gyógyszerek előtt ismét 175/109, a gyógyszerek után 1 órával is még 178/111 volt a vérnyomásom...!
Holnaptól reggel ismét Irprestan 150 mg-ost szedek a Tenaxum helyett. Remélem nem az Irprestan, hanem a Rosutec okozta a majd 2 hónapja tartó köhögést...

Este felhívtam a háziorvost: megbeszéltük: ma este 1 Irprestan 150-est vegyek be...holnaptól a korábbiak szerintÍ: reggel Irprestán, este Tenaxum.

A Rosutec elmaradhat kb 1 hétig, hogy lássuk, hogyan alakul a köhögés. Természetesen a többi gyógyszert szedni előírás szerint. (Savulan, Eoni, Desloratadine Activis, és a szokásosak szívre...)

Jan.30-31. éjjel:
2x voltam fent köhögés miatt...kb negyed óra alatt elmúlt.

Jan.31.
Reggel már Irprestánt vettem be, mégis a vérnyomásom
160/85 volt 17:30-kor. Ezért hamarabb bevettem a Tenaxumot. Azzal a vérnyomásom:
148/88 volt 19 órakor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése