2019. február 21., csütörtök

Felemás pizza

20 dkg finom liszt+
20 dkg rétes liszt
összeszitálom
 3 dkg élesztőt 1,5 dl langyos tejben, amibe egy gyerekkanál cukrot tettem,  felfuttatok
majd a lisztkupac közepébe csinált mélyedésbe öntöm a  felfutott élesztőt, és a maradék tej felét.
a környező liszttel betakarom és addig hagyom kelni, amíg a "kovász" tetején a liszt megrepedezik.
ezután megsózott a kovász körül elhelyezkedő lisztet - kb 1-2 csipetnyivel - , és hozzáadok
2 tojás sárgáját, a a maradék élesztős, langyos lisztet részletekben.
valószínű nem elég az előbbi tej mennyisége, ahhoz, hogy lágy, galuska keménységű legyen a tészta.
ezért még kb 1-1,5 dl -nyit - ahogy a liszt megkívánja - adagolok a tésztához és közben kikeverem.
Amikor láthatóan megfelelő lágyságú a tészta, adok hozzá 2 evőkanál étolajat. Összekeverem és liszttel meghintem.
1/2 órát kelesztem. Azután olajozott tepsiben olajos kézzel szétterítem.

A tepsit letakarom - én sütőpapírt használtam - , és 20 percet kelesztettem.
Ezután szétterítettem rajta a feltétet.

Feltét:

2 nagy fej hagymát apróra vágtam és kb 1 dl olajban puhára pároltam. miközben félidőben hozzákevertem 1 üveg, ledarált gombát. 2 babérlevelet, sót és 1 szál puha lángolt kolbászt tettem hozzá. Utóbbit akkor szeleteltem fel, amikor már puhára párolódott a gombával.
Kb 2 dl jó minőségű ketchuppel nyakon öntve tovább pároltam a keveréket úgy, hogy kevéske vizet is adtam hozzá, ha nagyon rotyogott.
Amikor kész lett megízleltem és e db kukoricaszem nagyságúra darabolt ecetes uborkával gazdagítottam.

Ezt a feltétet osztottam szét a pizza-tésztán, és megszórva a tetejét reszelt sajttal előmelegített sütőbe, a középső rácsra tettem. Kb 1/2 óra alatt valóban át/megsült.

Vélemény, tapasztalat:
Kicsit sótlan a tészta.
Alja, széle kellemesen ropogós annak, aki úgy szereti. Én körbevágtam a tésztát és csak azután szeleteltem fel 16 szeletre.
Sárga borsó püréleves után 2-2 szeletet ettünk a párommal, ami elég is volt. A párom szerint nagyon finom volt. Szerintem az isteni feltét miatt. A sima lisztből készült, tojásmentes pizzatésztával összehasonlítva egyértelműen az utóbbi győzött, mivel a sima lisztes pizzából két szelet csak kóstolónak volt eddig elég. :-)
Valószínű ezután is csak sima lisztből készítem, mert úgy vastagabb és kissé kalácsra hajazó a tésztája.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése