2020. január 16., csütörtök

Az Újságmúzeum kedvencemről, Dajka Margitról

https://www.facebook.com/ujsagmuzeum/posts/754651841723639?comment_id=754980471690776&notif_id=1579164582164212&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Villamossal járt, piacokon vásárolt, s hiába volt a legnépszerűbb színésznők egyike, sosem élt vissza azzal, hogy mindenki ismeri. Az Újságmúzeum 11 pontban tiszteleg Dajka Margit előtt, aki kis rikkancsból lett ünnepelt színésznő.
1. Nagyváradon született 1907-ben, az édesanyja szinte egymaga nevelte tizenkét (!) testvérével együtt. Az apja, a jóképű balettmester ugyanis inkább más szoknyák után rohangált, idővel csak néhanapján ment haza. Mindez megviselte a kis Margitot is.
2. Hétévesen már dolgozni kényszerült, ugyanis a családnak alig volt bevétele. Rikkancsnak állt Nagyváradon. A pici lány egy esetben egy ismert író figyelmét is felkeltette, aki behívta egy kávézóba beszélgetni. Ady Endre volt az…
3. Kilencévesen saját elmondása szerint bement a nagyváradi színház jegypénztárához, ahol az ott ülő pénztárosnak azt mondta, színésznő akar lenni. Elérte a célját, hiszen meghallgatták és gyerekszínésznek szerződtették a társulathoz.
4. Fiatal színésznőként egy másik nyugatossal, Móricz Zsigmonddal lett kapcsolata. Történt, hogy a már Budapesten játszó fiatal Dajka (egy időben Daykának írta a nevét) egyre-másra rajongó leveleket kapott egy idegentől. Sokáig nem tudta ki írja a szépséges küldeményeket, ám egy alkalommal Móricz megjelent a színházban és ott több könyvét is dedikálta. Dajkának is. Csak ekkor, az írás alapján döbbent rá, hogy az ismert író a titkos rajongója. Szerelem nem lett belőle, egy tartós barátság viszont igen.
5. Dajka Margit képtelen volt megfelelni az aktuális politikai rendszernek. Azt csinálta, amit a szíve diktált. Így a II. világháború alatt, mikor Erdélyt visszacsatolták, Kolozsváron lépett fel nagy boldogan (később elővették érte) és a frontra is azért ment, mert sajnálta a katonákat (próbálták rásütni, hogy horthysta volt, de nem sikerült). Ugyanígy 56-ban sem volt számára kérdés, hogy együtt vonul a tömeggel, amely később ledöntötte Sztálin szobrát (ezért is elővették) és volt bátorsága ahhoz is, hogy a rákosista színházvezetőnek megmondja a magáét.
6. Azt is képtelen volt tétlenül nézni, ha valaki a környezetében éhezett. Jellemző módon még a Kossuth-díjért kapott pénzét is utolsó fillérig elosztogatta a rászorulók között. Persze mindezzel nem kérkedett.
7. A Szindbádban vagy éppen a Macskajátékban is Oscar-díjas alakítást nyújtott, persze a legkevésbé a díjak érdekelték.
8. Sok férfi szerette, ő pedig négyszer mondott igent. Az első és harmadik férje színész volt, a második filmproducer, de a negyedikből lett élete nagy szerelme. Még a II. világháború alatt, a fronton járva ismerte meg Lajtos Árpádot, de később úgy tudta, meghalt a háborúban. Csak 1956-ban derült ki számára, hogy Árpád él, hiszen a férfi megkereste. Onnantól kezdve soha többé nem hagyták el egymást.
9. Dajkáról mindenki tudta, kerüli a feltűnést, a sztárságot. Általában busszal vagy villamossal járt, rendszeresen piacokon vásárolt - imádott főzni - és sokat láthatták az emberek pesti antikváriumokban olvasgatni.
10. 1985-ben kiderült, hogy súlyos beteg, a temérdek cigaretta megtette hatását. Ugyanabban a kórházban ápolták, mint a szintén rákkal küzdő Ruttkai Évát. Együtt sírtak a kórteremben vagy éppen nevettek az egész fránya életen. Dajka nem csak vele, Ruttkai nagy szerelmével, Latinovits Zoltánnal is baráti viszont ápolt. Nagyra tartotta és ő, sokakkal ellentétben meg is értette a vívódó színészkirályt (a Szindbádban is zseniális párost alkottak).
11. 1986. május 24-én aztán örökre elaludt a kórházi ágyán. 78 éves volt. Amikor a férje megtudta, hogy Margit meghalt, szinte azonnal öngyilkos lett. Ezen a tragikus napon ért véget egy földi szerelem, s egyben egy aprócska rikkancslányból lett színészlegenda élete. Nyugodj békében, Dajka Margit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése