2020. március 7., szombat

Poll állatklinikája - amit érdemes nézni


Hétköznap 16 órától a National Geografich-on.

Ma először készítettem bögrés, túrós lepényt. Isteni!

Ahogy ajánlatos készíteni, miután kipróbáltam:
A „bögre” nem evidens, mint mérce/mértékegység…
Ezért - a gyakorlat alapján - a „mértékegység” a kefires pohár!
A kiskanál pedig nem a mokkás kanál, hanem az úgynevezett gyerekkanál.
Hozzávalók:

1 bögre kefir=
2 pohár kefir
fél kiskanál cukor,
fél kiskanál szódabikarbóna (1 kiskanál ecettel felfuttatva),
1 kiskanál só,
csak 2 bögre liszt , ami= 4 kefíres pohárnyi!
15 dkg sajt inkább 20 dkg
20 dkg tehéntúró inkább 25 dkg
2 gerezd fokhagyma inkább 3 gerezd
fél bögre olaj a sütéshez, inkább zsír, ami a serpenyőben kb 1-2 ujjnyi magasan/vastagságban legyen!

Elkészítés:

Keverjük össze egy tálban a kefirt a sóval, a cukorral és az ecetben felfuttatott szódabikarbónával, majd fokozatosan adjuk hozzá az átszitált lisztet, közben egy habverővel kavargassuk.

Szórjuk meg a nyújtódeszkát egy kevés liszttel, gyúrjunk puha tésztát. Tegyük a tésztát egy zacskóba vagy tekerjük fóliába és hagyjuk állni szoba hőmérsékleten 15 – 20 percet.

A sajtot reszeljük le, majd keverjük össze a túróval, sóval és a zúzott fokhagymával. A tölteléket osszuk 4 egyenlő részre, majd a tésztát is osszuk el 4 egyenlő részre.

Minden darab tésztából nyújtsunk egy vékony körformát, a tölteléket pedig tegyük a kinyújtott kör felére.
Takarjuk be a másik felével és nyomkodjuk le a széleit.
A többi részen ne nyomkodjuk laposra a töltelékkel, mert jobb ízű a tészta, ha meg tud emelkedni a töltelék felett. (A fotó ezért nem mérvadó!)
Tegyünk egy serpenyőbe zsírt, és forrósítsuk fel, majd süssük meg benne a lepények mindkét oldalát.

Melegen kínáljuk, tejföllel megkenve is fogyaszthatjuk.
Hidegen is eteti magát, ezért érdemes a megadott mennyiségek duplájával dolgozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése