2020. október 15., csütörtök

Akkor még nem szokunk le a cigiről

 https://magyarnemzet.hu/belfold/erdekesseg-a-koronavirus-es-a-dohanyzas-osszefuggeserol-8068736/?fbclid=IwAR3uk6HxaQW20g8TTTI2srvUFCkdRlVE9WLCJIe5kINXQaq6uvUkuNhW63E


2020. MÁJUS 3. VASÁRNAP 07:32 2020. 05. 03. 16:18

Érdekesség a koronavírus és a dohányzás összefüggéséről

Kárpáti András


A nikotin valamelyes védelmet jelenthet az új koronavírus ellen – számolt be róla a The Economist. A brit hetilap szerint a dohánytermékekben található anyag nem magát a SARS-CoV-2 nevű patogént semlegesíti, hanem a vírus csatlakozását akadályozhatja meg a sejtmembránhoz, ezenkívül pedig a fertőzés okozta gyulladást is enyhítheti. Jason Sheltzer, a New York-i Cold Spring Harbor Laboratory molekuláris biológusa szerint elképzelhető, hogy a Covid-19-ben megbetegedő páciensek egy részében kialakuló heves immunreakciót is csillapítja a nikotin.


Franciaországban pedig minisztériumi támogatással a Pasteur Intézet és a Sorbonne Egyetem végez kísérleteket, s három hét múlva indul egy másik francia tanulmány is, amely a nikotin további kedvező hatásait térképezné fel. A kísérletek részeként nikotintapaszokat alkalmaznak majd koronavírusos és egészséges embereken is, és placebós kontrollcsoportokkal ellenőriznék az eredményt.


A magazin arról is beszámolt, hogy Franciaországban úgy megugrott a lakossági kereslet a tapaszok iránt, hogy az egészségügyi minisztérium egy hónapnyi adagra korlátozta az egyszerre megvásárolható mennyiséget.


Szerte a világon kisebb arányban kerülnek kórházba koronavírus fertőzéssel a dohányosok mint azok, akik nem élnek a szerrel. Franciaország egyik kórházában különösen szembetűnő a tendencia, hiszen egy közel kéthetes időszakban a Pitié-Salpêtrière nevű intézményben a Covid-19-es pácienseknek csak az öt százalékát tették ki a dohányosok, akik a társadalomban ötször ekkora arányban vannak jelen. Több kutató is felhívta a figyelmet: az említett – és még nem teljeskörűen bizonyított – kedvező hatások fényében sem érdemes elkezdeni a dohányzást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése