RECEPTJEIM - 2

Almás pite, ahogy én csináltam
HOZZÁVALÓK


A tésztához: az én kb 30x24cm-es tepsimhez:

50 dkg liszt
25 dkg vaj helyett 25 dkg RÁMA margarin
10 dkg porcukor
         2 púpos evőkanál tejföl...majdnem 1 kis pohárnyi
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 egész db tojás +1 tojássárgája, de jobb lehet, ha 2 tojássárgája

A töltelékhez:

reszelve 1 kg alma
10 dkg darált dió -elmaradt
10 dkg porcukor + 15 dkg kr. cukor (ha soknak találjuk, akkor elég 15-20 dkg kristálycukor, és porcukor nem kell)
1 db citrom
1 tk fahéj

A tetejére:
1 db felvert egész tojás

ELKÉSZÍTÉS

1.  Először az almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Meglocsoljuk a citromlével, cukrozzuk és belekeverjük a fahéjat, és kb. 10 perc alatt megpároljuk. (Esetleg tovább.) Ha kihűlt szűrőn kinyomkodjuk a levét, s a már nem tocsogó almatöltelékkel töltjük meg a tésztát. Amíg hűl az alma, összeállítjuk a tésztát.

2.  A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a rámával, amit ehhez a művelethez kis kockára vágtunk; hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, összegyúrjuk, és fóliába csomagolva a hűtőben kb 1 órát pihentetjük. Van, aki nem szokta...

3.  A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
4. Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal. A tetejét megkenjük a felvert tojással, egy villával megszurkáljuk, 190 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. (Szép arany barnás lesz a teteje.)
Ha kihűlt, akkor szebben lehet szeletelni és a szeleteket leemelni a sütőpapírról.


*
Diós-meggylekváros piskóta torta (Zoli névnapjára készítettem. - 2019. -)

A meggylekvárt kb 80 dkg fagyasztott meggyből főztem. Még nyáron fagyasztottam le pár kilogrammot.
A piskóta a szokásos módon készült 8 tojásból.
A diókrémet Petiék diójából, darálás után ugyanannyi mennyiségű cukorral, pár kanál tejszínnel, mazsolával főztem.  (Kb 30 dkg dióból.)  10 dkg vajat is beleolvasztottam a végén.
A csoki bevonat 20 dkg porcukorból, 2 púpos evőkanál valódi holland kakaóból, 3-4 evőkanál tejből és 10 dkg vajból készült.
A lekvár a diókrém alá került. A kész piskótát 3 részre vágtam. Így két réteg töltelék került bele.



SZALVÉTA - AZAZ FÓLIÁS - GOMBÓC
Gombás, májas
Hozzávalók:
  • szikkadt kenyér (4-5 szelet, enyhén előpirítva, vagy zsemle. a kenyér jobb ízű).a szeleteket pirítás után kb 1x1 cm-es darabkákra vágtam - tolómérőt nem szükséges használni! :)))) , majd kb 3dl langyos lével - 3 dl vízben felfőztem 1 db tyúkhúsleves kockát - leöntöttem és puhulni hagytam. Felhasználás előtt jól kinyomkodtam a maradék levet a kenyérkockákból.
  • 3 csirkemáj szív nélkül - kés fokával finomra kaparva, az inakat nem használtam fel.
  • 20 dkg gomba - üveges csiperkét használtam, ledarálva.
  • 1 fej vöröshagyma - finomra vágva, kevés zsíron enyhén megpárolva a darált gombával együtt
  • bors - a dinsztelt hagymát, gombát szórtam meg vele...kb 1 gyerekkanálnyi kell
  • 1 csokor zöldpetrezselyem -  felaprítva - nem kell apróra!
  • 4 egész tojás - nyersen, kissé felvertem villával
  • zsemlemorzsa - szükség esetén, ha túl folyós, nem formázható a keverék. én - mivel a kenyérszeletek sajna nem olyanok már, mint a "békebeliek" kénytelen voltam kb 3 evőkanálnyi morzsával "tömöríteni"
  • ételízesítő - én tyúkhúsleves kockát használtam


Elkészítés:
A dinsztelt hagymához, gombához hozzáa adtam a fentiekben leírt és előkészített hozzávalókat. Jól "összemancsingoltam" és kb negyed óráig pihentettem.
Ezután kiterített folpackra tettem a negyedét és rudat formázva belőle beletekertem, majd a folpack két végét nem csak megcsavartam, de cérnával le is kötöttem. (Fő a biztonság!) Nekem a fenti mennyiségből 4 rúd lett. Ezeket a már félig kész húslevesbe tettem és 45 percig főztem. Időnként megforgattam a rudakat. A megfőtt szalvéta gombócrudakat kiszedtem, a fólia végét levágtam és tálcára csúsztattam a töltelékeket. Felszeleteltem és az étkezésnél főtt húshoz kínáltam.


Javaslat:
Csak húslevesben főzve ízletes. (Kb. 45 percig, a főzés utolsó fázisában tegyük a levesbe! Én feltettem a levest és mire abba a fázisba került a tekercs, hogy már csak a kifőzése volt hátra, a leves is félfővésben volt.)
Főtt hússal, ecetes tormával, de még inkább egres pürémártással az isteni!
***
FELEMÁS PIZZA

20 dkg finom liszt+
20 dkg rétes liszt
összeszitálom
 3 dkg élesztőt 1,5 dl langyos tejben, amibe egy gyerekkanál cukrot tettem,  felfuttatok
majd a lisztkupac közepébe csinált mélyedésbe öntöm a  felfutott élesztőt, és a maradék tej felét.
a környező liszttel betakarom és addig hagyom kelni, amíg a "kovász" tetején a liszt megrepedezik.
ezután megsózott a kovász körül elhelyezkedő lisztet - kb 1-2 csipetnyivel - , és hozzáadok
2 tojás sárgáját, a a maradék élesztős, langyos lisztet részletekben.
valószínű nem elég az előbbi tej mennyisége, ahhoz, hogy lágy, galuska keménységű legyen a tészta.
ezért még kb 1-1,5 dl -nyit - ahogy a liszt megkívánja - adagolok a tésztához és közben kikeverem.
Amikor láthatóan megfelelő lágyságú a tészta, adok hozzá 2 evőkanál étolajat. Összekeverem és liszttel meghintem.
1/2 órát kelesztem. Azután olajozott tepsiben olajos kézzel szétterítem.

A tepsit letakarom - én sütőpapírt használtam - , és 20 percet kelesztettem.
Ezután szétterítettem rajta a feltétet.

Feltét:

2 nagy fej hagymát apróra vágtam és kb 1 dl olajban puhára pároltam. miközben félidőben hozzákevertem 1 üveg, ledarált gombát. 2 babérlevelet, sót és 1 szál puha lángolt kolbászt tettem hozzá. Utóbbit akkor szeleteltem fel, amikor már puhára párolódott a gombával.
Kb 2 dl jó minőségű ketchuppel nyakon öntve tovább pároltam a keveréket úgy, hogy kevéske vizet is adtam hozzá, ha nagyon rotyogott.
Amikor kész lett megízleltem és e db kukoricaszem nagyságúra darabolt ecetes uborkával gazdagítottam.

Ezt a feltétet osztottam szét a pizza-tésztán, és megszórva a tetejét reszelt sajttal előmelegített sütőbe, a középső rácsra tettem. Kb 1/2 óra alatt valóban át/megsült.

Vélemény, tapasztalat:
Kicsit sótlan a tészta.
Alja, széle kellemesen ropogós annak, aki úgy szereti. Én körbevágtam a tésztát és csak azután szeleteltem fel 16 szeletre.
Sárga borsó püréleves után 2-2 szeletet ettünk a párommal, ami elég is volt. A párom szerint nagyon finom volt. Szerintem az isteni feltét miatt. A sima lisztből készült, tojásmentes pizzatésztával összehasonlítva egyértelműen az utóbbi győzött, mivel a sima lisztes pizzából két szelet csak kóstolónak volt eddig elég. :-)
Valószínű ezután is csak sima lisztből készítem, mert úgy vastagabb és kissé kalácsra hajazó a tésztája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése